Kalendarz kulinarny PDS 2013 – smakołyki z gminy Postomino

Po raz kolejny Fundacja Partnerstwo Dorzecze Słupi wydała kalendarz kulinarny, będący pokłosiem ubiegłorocznego konkursu kulinarnego organizowanego na Jarmarku Pomorskim oraz produktów ubiegających się o Certyfikat Marki Lokalnej Zielone Serce Pomorza. Tak jak i w roku ubiegłym wśród laureatów konkursów znalazły się przysmaki przygotowane przez mieszkanki naszej gminy. Aż 3 spośród 12 kart kalendarza opatrzone są fotografiami postomińskich przysmaków.

Już styczniowa strona kalendarza 2013 opatrzona jest fotografią Mielonki „Babci Agnieszki”, która zajęła I miejsce w konkursie „Kuchnia Dorzecza Słupi” w kategorii potrawy. Mielonkę przygotowała Danuta Mielczarek z Chudaczewa.

Pani Danuta na konkurs kulinarny przygotowała również „Rozkosz podniebienia” – domowe masło, które otrzymało wyróżnienie w konkursie o Certyfikat Marki Lokalnej Zielone Serce Pomorza w kategorii produkty spożywcze. Masło przybrane pietruszką znalazło się na stronie listopadowej w kalendarzu.

Z kolei zalewajka Marii Lech-Szajner z Wszedzienia otrzymała wyróżnienie w konkursie „Kuchnia Dorzecza Słupi” i zdobi wrześniową stronę w kalendarzu kulinarnym.

Gratulujemy.

A. Czarnuch 

Ten wpis został opublikowany w kategorii CKIS Postomino, Inne wydarzenia, Kultura, Turystyka i promocja. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.