„VIII Jarmark Pomorski” – sukces mieszkanki gminy Postomino

        W dniu 9 sierpnia 2014r. na bytowskim zamku jak co roku zorganizowano Jarmark Pomorski w ramach którego organizowany jest  konkurs kulinarny pn. „Kuchnia Dorzecza Słupi”. Na tegoroczny konkurs zgłoszono 16 potraw, zaczynając od tradycyjnej czarniny i ryżu z białym sosem poprzez różne ciasta a kończąc na niespotykanym kozim ziołowym serze podawanym z kopytkami z bobu. W drugiej kategorii – nalewkach zgłoszono 21 specjałów. Dominowały nalewki z czarnego bzu, zarówno z owoców jaki i z kwiatów. Tajemnicą każdej gospodyni były jednak dodatki. Dlatego komisja konkursowa w składzie: Grzegorz Dacków /nauczyciel gastronomii i obsługi ruchu turystycznego Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, znawca kuchni regionalnej/, Daniel Poświętny /nauczyciel gastronomii i obsługi ruchu turystycznego Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, znawca kuchni regionalnej, Piotr Dziekanowski /redaktor naczelny tygodnika „Kurier Bytowski”, regionalista/, Justyna Woźniak /Sekretarz Zarząd Fundacji Partnerstwo Dorzecze Słupi/, miała niełatwe zadanie. Każdy produkt został oceniony m.in. pod względem smaku, wyglądu, oryginalności, związku z lokalnymi tradycjami. Po raz pierwszy podczas tej edycji konkursu kulinarnego jedno wyróżnienie zgłoszonemu produktowi przyznała publiczność.

          Co roku z Gminy Postomino w konkursie biorą udział Panie ze swoimi wypiekami lub też nalewkami w tegorocznym konkursie wystąpiły Danuta Szwiec i Agata Pochroń z Chudaczewa z daniami „Kozi ziołowy ser podany z kopytkami z bobu” oraz „Gołąbki z kozim mięsem”

Ostateczni komisja konkursowa przyznała następujące miejsca i wyróżnienia:

Kategoria potrawy:

I miejsce Wioletta Kotecka /gmina Potęgowo/ – Pasztet z gęsi – nagrodą był tablet Samsung Galaxy /wartość nagrody: 850,00 zł/
II miejsce Halina Chamier Gliszczyńska /Tągowie, gm. Tuchomie/ – Zrazy rybne z niespodzianką w sosie brzoskwiniowym – nagrodą był ekspres ciśnieniowy DE LONGHI  /wartość nagrody: 360,00 zł/
III miejsce Danuta Szwiec /Chudaczewo, gm. Postomino/ Kozi ziołowy ser podany z kopytkami z bobu – nagrodą był robot PHILIPS /wartość nagrody: 300,00 zł/


Kategoria nalewki:
I miejsce Paweł Moń /Łubno, gm. Kołczygłowy/ – Piekielny łyk nagrodą był tablet Samsung Galaxy /wartość nagrody: 850,00 zł/
II miejsce Monika Hering /Tągowie, gm. Tuchomie/ – Nalewka z kwiatu bzu czarnego – nagrodą był parowar PHILIPS /wartość nagrody: 220,00 zł/
III miejsce Bernadeta Grzonka /Dąbie, gm. Bytów/ – Tarninówka – nagrodą była wyciskarka ZELMER /wartość nagrody: 120,00 zł/

Wyróżnienie przyznane przez Kapitułę Konkursową:

  1. Ryszard Gębczyński /Biesowice, gm. Kępice/ – Wino z jabłek „Ryszardo” – nagrodą była frytkownica /wartość nagrody: 150,00 zł/

Wyróżnienie przyznane przez publiczność:

  1. Gminne Centrum Kultury i Promocji w Kobylnicy /gm. Kobylnica/ – Potrawa „Kobylnicki zawrót głowy” – nagrodą była gofrownica /wartość nagrody: 100,00 zł/

Nagrodę za najładniejsze stoisko promocyjne otrzymała gmina Potęgowo – nagrodą był zestaw garnków ZELMER /wartość nagrody: 500,00 zł/

Dodatkowo wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz młynek do soli i pieprzu.

Nagrody ufundowała Fundacja Partnerstwo Dorzecze Słupi.

Gratulujemy serdecznie Pani Danucie za zdobycie III miejsca w tegorocznym konkursie  kulinarnym oraz życzymy powodzenia w następnych konkursach.

Ten wpis został opublikowany w kategorii CKIS Postomino. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.